Jdi na obsah Jdi na menu
 


Karlovy Vary - zkouška RH-E

1. 10. 2008

Tak se přiblížil den, na který se páníček už dlouho připravoval. V sobotu, 27.9.2008 se konaly v Karlových Varech záchranářské zkoušky RH-E ( zkouška způsobilosti záchranářského psa).

Na zkoušky jsme jeli s oběma fenkama - Afroditou a její dcerou Borůvkou. Vyrazili jsme brzo ráno , na cestě u Globusu již na nás čekal Eru se svojí paničkou. Do Varů jsme přijeli poměrně brzy, cesta proběhla vklidu, a tak jsme si ještě vyzkoušeli trošku z poslušnosti a pár překážek.

Vypadalo to nadějně. Pesani byli v dobré náladě, nadšeně a ochotně předváděly každý cvik. Jo, kdyby jim to vydrželo i na zkoušku.

Postupně začali přicházet i další člobrďové a pesani a nakonec přijel i pan rozhodčí.

A už to začalo. Nástup a šup šup na stopy.

Když jsme přijeli na místo, kde se měly provádět stopy, pořád nás dobrá nálada ještě neopouštěla. Uprostřed cesta, nalevo krásná travička, napravo úděsné pole s vysokým strništěm, samá hlína, sem tam travička a samá díra od myší.

Úsměv nás opustil v okamžiku, když pan rozhodčí oznámil,že se nebude stopovat na trávě, ale na poli. No, na vstupní začátečnickou stopu to byl docela těžký terén.

Obávali jsme se oprávněně. Borůvka, která nastoupila stopičku jako první, vyšla krásně, čumáček u zemi, rozvážně šlapala vpřed. První předmět přímo ukázkově označila a pokračovala dál. Pak přišel lom a zřejmě nějaká " mrtvolka " či co. Prostě se na jednom místě zarazila a asi 4x se vrátila. Nebyla schopná, přejít nešťastné místo a pokračovat dál. To už pan rozhodčí oznámil, aby ji psovod pomohl přejít a dokončili cvik. U této zkoušky se totiž cviky dokončují, i když se na některém vypadne. Tak pokračovali dál a opět to bylo všechno v pořádku. Borůvka označila všechny 3 předměty.

Po Borůvce nastupovala o rok mladší fenka z varské brigády. Stopu udělala.

A přišla řada na Afru. Afra, už jako zkušená harcovnice vyšvihla stopu a tak se páníčkovi trošku zvedlo sebevědomí.

Nakonec nastoupil na stopu Eru. Nedal na nervozní paničku a stopu také udělal.

Potom se odjelo opět na cvičák, kde se konaly další oddíly zkoušky - poslušnost a překážky.

Vše proběhlo v pořádku, žádný další renonc se nekonal.

Nebýt toho nešťastného místa, kde se Borůvka na stopě zamotala, mohl být páníček na 100% spokojen. Ale i tak si oddechl.

Obrazek

Obrazek

 

Obrazek